2011. január 9., vasárnap

Új évi fogadalom: háztartási napló vezetése

A túlköltekezés nem csak a karácsonykor követjük el. Sokunk újévi fogadalma, hogy jövőre másképp és kevesebből…Én már tavaly október óta egy excel fájlban vezetem a kiadásaimat és megdöbbentő jelenségeket veszek észre hónapról-hónapra.
"A háztartási kiadások vezetésére érdemes háztartási naplót vezetni Amennyiben biztosak akarunk lenni benne, hogy az otthoni kiadásokkal nem lépjük túl havi pénzügyi keretünket, érdemes háztartási naplót vezetni. A célra a nagyanyáinknál is bevált módszer, vagyis egy közönséges füzet is alkalmas, a lényeg, hogy rendszeresen és pontosan elkönyveljünk minden kiadást és bevételt. Érdemes például a boltból kapott összes blokkot eltenni, vagy mindjárt a vásárlás napján felírni a kiadásokat.
A füzetben vezetett táblázat jobb oldalára a kiadások, bal oldalára a bevételek kerüljenek. A jobb szélére pedig egy egyenlegoszlopot célszerű tenni. Abból tudod, hogy az adott bejegyzés után mekkora összeg áll rendelkezésedre. Érdemes a bevételeidet és a kiadásaidat több oszlopba, jellegük szerint csoportosítanod, így később nagyon fontos adatokhoz jutsz költekezési szokásaidról, bevételeid összetételéről. Fontos, hogy havonta, vagy a legjelentősebb rendszeres bevételed előtt számítsd ki az egyenleget.
Bizonyos fix kiadásaidat akár egész évre előre is megtervezheted. Érdemes átgondolni, hogy mennyit költesz születésnapra, névnapra, karácsonyra, nyaralásra, bulira. Ha az adott hónap során előre számolsz ezekkel, elkerülhető, hogy utolsó percben váratlan költségként jelentkezzenek. 
Sokan már a háztartási naplót is továbbfejlesztették, és elkezdtek „dobozolni". Eszerint minden költségfajta kap egy dobozt, így például a rezsi, az élelmiszer, az újságok, az utazási költség, vagy éppen a fodrász és a lottó. Ha már egy ideje vezetjük a naplót, akkor akár a hónap elején beletehetjük minden dobozba az előre erre a célra elkölteni kívánt összeget, ilyenkor már csak arra kell figyelni, hogy ne lépjük túl ezt.
Amennyiben megtehetjük, érdemes előre is gondolkodni, így például a „rezsis dobozba" mindig egy-két ezer forinttal többet tenni. Ez a pénz jól jöhet, amikor emelkednek a számlaösszegek, de akkor is, ha váratlanul kell valamilyen kiadáshoz pénzt szerezni, mivel idővel jelentős többlet halmozódhat fel." forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése